Hete kussen uit China
- Stephanie Coorevits
- 18 mei 2017
- 4 minuten om te lezen

Ik denk niet dat ik een goede Chinees zou zijn. Elk volk heeft zo zijn eigen speciale gewoonten maar Aziaten verschillen toch wel erg veel van ons. Misschien daarom ook dat China niet in mijn top tien van ‘te bezoeken landen’ voorkomt (hoewel ik het eten heerlijk vind). Ik zou gewoon als een onbeholpen Westerse olifant in hun delicate Chinese porseleinwinkel rond stampen. Neem nu de gewoonte van Chinezen om altijd te lachen. Dat heet ‘mianzi’ en heeft te maken met het feit dat zij het belangrijk vinden om altijd ‘hun gezicht te behouden’. Boos worden of je (negatieve) emoties laten zien is not done. Problematisch voor een open boek als ik. Graag was ik zo’n vrouw geweest met een mysterieuze Mona Lisa glimlach en een immer beheerste, serene gelaatsuitdrukking. Helaas, als mij iets niet aanstaat, dan kan ik even goed ‘I’m pissed off, dickhead’ op mijn voorhoofd laten tatoeëren. Of wat te denken van de Aziatische gewoonte om cadeautjes in eerste instantie te weigeren en ze pas later open te maken als de gasten weg zijn? Geef mij een cadeautje en ik val terug op het mentale niveau van een drie -jarig kind. Ik snuk de gift nog net niet uit de handen van de gever en ruk het cadeaupapier aan flarden. Dat, in combinatie met mijn anti-pokerface, kan voor eerder vervelende taferelen zorgen als het geschenk niet bepaald is wat ik ervan verwacht had (zoals mijn moeder en vader zelf ondervonden hebben toen ze me ooit voor Sinterklaas een boek met Griekse mythen en sagen gaven. Barbies wilde ik!! Barbies!!!). De problemen van Aziaten met intimiteit, kan ik dan weer begrijpen. Zo zal een Chinees bij een begroeting nooit kussen (ze geven elkaar een hoofdknikje of buigen subtiel) en zoiets kan ik alleen maar toejuichen. Hoeveel gênante situaties zouden wij op die manier niet kunnen vermijden? Tuurlijk kus ik mijn familie en beste vrienden bij een ontmoeting maar wat te doen op een receptie waar je met een groepje mensen staat te praten en je wordt voorgesteld aan een voorheen onbekend koppel? Als je geluk hebt, dan kom je later in de rij zodat je kan zien of je te maken hebt met een handengever, een 1-kusser, een 2-kusser of een profiteur (3 of God verhoedt me, 4 kussen). Maar als je de eerste bent, dan gebeurt het niet zelden dat je met een uitgestoken handje opeens wordt vast gegrepen en tegen een onbekend lichaam aangedrukt wordt. Je hebt dus al zeker 1 kus aan je rekker maar volgen er nog? Tegen wil en dank, bevind je je in een situatie waar je, met je gezicht op nog geen 5 centimeter van die ander, aan het onderhandelen bent over het aantal uit te delen kussen. Als klap op de vuurpijl bestaat er dan ook nog geen consensus over welke kaak je de ander aanbiedt waardoor je in het ergste geval opeens een kus op de mond krijgt van iemand wiens naam je niet eens kent. Nee, daar hebben Chinezen een heel goed punt, laat ons vanaf nu afspreken dat we enkel kussen met mensen wiens DNA we delen en anderen begroeten met een kuise buiging.
Recept: Rijstnoedelsalade met pittige kipsaté ‘s
Dit is een frisse zomersalade die zich zowel koud als warm laat eten. Restjes neem je dus afhaal -chinees gewijs de dag erna mee naar het werk.
Voor de salade:
150 gram rijstnoedels
een bakje champignons
1 courgette
3 wortels
3 lente-uitjes
een handvol verse koriander
een handvol sojascheuten
3 el sojasaus (meer naar smaak)
3 el sushi-azijn (naar smaak)
sap van ½ limoen
1 el ketjap
wokolie
sesamolie
wat geroosterd sesamzaad
Voor de kipsaté ‘s
1 dubbele kipfilet
3 el vissaus
3 el sushi-azijn
sap van 1 limoen
een stukje gember, geraspt (2 cm)
6 el pindakaas
1 el sesamolie
wat cayennepeper (naar smaak)
Bereiding salade:
Snij de courgette en de wortel in fijne julienne. Verhit wat wokolie in de wok. Bak de courgette en de wortel tot beetgaar en blus met de sojasaus, limoensap en de ketjap. Voeg 1 minuutje voor de courgette en de wortel klaar zijn, de sojascheuten, de champignons en de lente-ui toe.
Giet kokend water in een kom, los er een bouillonblokje in op en week hierin de rijstnoedels tot ze gaar zijn (2-4 minuten afhankelijk van de dikte van de noedels, kijk op de verpakking). Giet de noedels af, meng er de sushiazijn, wat (sesam)olie, het sesamzaad en de koriander onder. Wok de noedels nog kort even met de groenten mee. Proef en kruid bij naar eigen smaak. Dien warm of koud op.
Bereiding kipsaté ‘s
Meng alle ingrediënten, behalve de kip, door elkaar tot een marinade. Snij de kip in stukjes en laat ze minstens een uur in de saus marineren. Week intussen de brochettestokjes in wat water (op die manier voorkom je dat ze op de grill in de fik schieten). Rijg de kip op de brochettestokjes. Verhit wat wokolie in een grillpan (type Creuset) en grill de brochettes tot ze gaar zijn (je kan dit ook onder de grill in de oven doen).
Kon Poei! (Chinees voor ‘smakelijk’)
Comments